Vinyl – fordel og ulemper

Det er en vanlig oppfatning at teknologien går fremover og at vi stadig får bedre utstyr med bedre kvalitet, også når det kommer til musikkinnspilling. Det er nå en stund siden platespillere var det primære folk benyttet seg av for å lytte til musikk, men vinylen har likevel på ingen måte dødd ut. Mange sverger til fremdeles til den, og en del unge oppdager vinylens verdi for første gang i voksen alder.

Fordeler

Hifi-butikker i disse dager har platespillere på plass i hyllene. Hva er det egentlig vinyl har som digital musikk ikke kan gi oss? Mange peker på at lyden fra vinyl har en bedre kvalitet og er langt mer «ekte» enn digital musikk. I tillegg komprimeres ikke musikken for å få mindre filstørrelser, som ved strømmetjenester. Vinylen kan dessuten gjengi ultralyd, hvilket gir et mer fullstendig hørselsinntrykk. Vi kan si at kun det å høre folk synge live gir bedre lydkvalitet.

Ulemper

Det er imidlertid ikke bare fryd og gammen når det kommer til vinyl og platespiller. Vinylplater har rillestøy, selv når det ikke er riper i dem. Dette gjør at en låt sitt svakeste parti må forsterkes. I tillegg må studio gjøre flere tilpasninger når det kommer til lydbildet. Er bassen for kraftig må rilleavstanden økes, og da får platen mindre plass. Med vinyl er det dessuten fare for at lyden blir forvrengt fordi diskanten blir for sterk.

Det er mer enn 35 år siden CD-en kom og begynte å gjøre furore på markedet, men det betydde likevel ikke at den gode gamle platespilleren døde ut. Faktisk har den begynte å gjøre et lite comeback, ikke bare fordi dette musikkformatet er retro og kult, men fordi musikkelskere med øre for detaljer legger merke til den friske lyden en god platespiller gir. Platespillere er i dag å regne som et nisjeprodukt, men som likevel har startet å bre seg igjen.