Å synge live

Det å ha et musikalsk talent må være noe av det beste en person kan ha. Vi på onestop.no har ikke vært så heldige i akkurat det, men vi klarer i det minste å sette pris på god musikk. Det finnes faktisk overalt rundt en, uansett sjangre og artister. Det å lage musikk er utrolig vanskelig, god musikk altså. Ikke nødvendigvis den typen som topper listene i 2018 som Mads Hansen har gjort. Det eneste man behøver til er et litt fengende refreng, og en litt god melodi. Det fungerer faktisk veldig godt som man har sett utallige ganger, spesielt her i Norge av en eller annen årsak. Kanskje vi liker å se på slik som folkelig?

Dog er det vanskelig å være altfor kritisk, fordi han, og mange andre, har hatt veldig mye suksess med slik musikk. Men om man skulle satt han i et live studio, så regner vi med at han ville blitt avslørt veldig raskt, noe som jo vil være ganske naturlig. Det å synge live, uten å få hjelp til stemmen, utenom melodien og instrumentene i bakgrunnen, er vanskelig. Eller det er ikke vanskelig sånn sett, fordi alle kan jo gjøre det, men det er vanskelig til å få det til å høres bra ut. Det er bare å høre forskjellen på visse artister live og hvordan de synger i studio. Det er en markant forskjell. Ironisk nok så er ikke stemmen det aller viktigste for mange lenger. Det å bli en berømt artist, som selger mye, avhenger nesten like mye av image og alt det der, enn et vaskekte talent. Det er dog noen unntak, naturligvis, og de blir ofte sett på med andre øyne, av de fleste i industrien også, fordi de vet at ikke alle har det vokale talentet som en artist som Adele eller lignende. Det er kanskje urettferdig å sammenligne Mads Hansen med en slik artist, det får en innrømme.

Men tenk bare på hvor deilig det er å sitte i godstolen foran pc-skjermen, med musikk i ørene, god musikk, og gjøre det du aller mest foretrekker. Det å sitte og drive med spill på Unibet mens man har deilig og avslappende musikk er rett og slett nytelse. Eller om du foretrekker, litt mer raskt tempo enn Adele og kanskje litt rock? Det er opp til deg, men det er ingen tvil om at det har noe for seg. God musikk er god musikk som sagt, og sjangeren har således ikke veldig mye å si når det kommer til slike ting.

Det å ha et studio tilgjengelig om du ønsker å utfolde deg kreativt kan være veldig viktig. Det er mange mennesker som reagerer på det de tenker på der og da, og kanskje glemmer det etter en tid, om de ikke får det ut, på papir, eller opptak. Det er naturligvis ikke noe alle har råd til, og det er en god grunn til at de største artistene har studio i sine hjem. Det er jo tross alt det de driver med. De er dog på et helt annet nivå med slike ting, spesielt det økonomiske. Det beste er å høre en artist ikke bruke playback eller lipsynce, men heller synge ut sin sjel live. Det får man blant annet på radio når de gjester et program, eller på tv. Det skjer ikke så ofte, fordi det blir mange ganger sett på som en unødvendig risiko.

Men hva synes du? Hva liker du best; live eller i opptak. Opptak er det vi som oftest hører på YouTube, og begge har sine fordeler. Live har ingen ulemper, spesielt om artisten er dyktig nok.