Mest selgende artister/band

Vi nevnte jo på startsiden at vi skulle prate litt om hvem som var den største, eller hvilke band som man kan si har vært de beste. Problemet er jo at det er subjektivt, fordi en som ikke liker pop kommer sannsynligvis til å ignorere Michael Jackson, mens en som ikke liker hip hop ikke kommer til å godkjenne Eminem eller 2Pac i en slik diskusjon. Og har man mye i mot rock så glemmer man også Beatles, Rolling Stones eller Elvis Presley, og det høres vel ikke helt riktig ut? Alle disse har sin egen plass mot toppen i sine egne sjangre, for å ikke snakke om musikk generelt.

Hittil så har vi jo faktisk også bare nevnt moderne artister, som levde på 1900-tallet og 2000-tallet. Det er jo i og for seg logisk nok, men hvordan skal man da kvantifisere Beethoven, Bach, Mozart og alle de andre fantastiske komponistene fra de tidligere århundrene? For å si det sånn, det faktum at musikken deres fortsatt er populær og spilles, hundrevis av år etter deres død sier veldig mye om kvaliteten på det de produserte. Beethoven var jo døv og Mozart døde da han var bare 35 år. Tenk hva han kunne oppnådd. Og ja, vi er klar over at opera og klassisk musikk ikke er sjangre som får en til å ta av seg trusa akkurat, men kraften av deres musikk kan ingen si noe på. Bare sett på “Ode to Joy” av Beethoven, og si at du ikke kjente noe. Vi utfordrer deg! Så det er faktisk vanskelig å si hvem som har vært best, rent objektivt sett, selv om vi tror at visse komponister faktisk må høyt opp på en slik liste. Det er fantastisk mye vanskeligere å komposere musikk og symfonier, enn det var for Michael Jackson å skrive “Billie Jean“, selv om den sangen er kanskje vår største favoritt. Så det er en interessant problemstilling, om ikke annet.

Så det vi ønsker da å nevne er de som har solgt mest, rett og slett fordi det er mer praktisk slik, og at det er noe som er håndfast, langt mer enn hva en selv foretrekker. En ting som er verdt å huske er at mange av disse vi kommer til å nevne har gått bort og man har gitt ut album etter deres død, noe som naturligvis øker antall solgte album, men som samtidig føles litt rart. Det er bare å si det med en gang, albumet “Thriller” fra Michael Jackson er det mest solgte albumet noensinne, med 47 millioner solgte kopier. Det er ingen som er i nærheten, den neste på listen er Eagles med “Hotel California”, utgitt i 1976, med 31 millioner solgte. Albumet som er mest nylig og som kommer i en slik liste er Adeles “21” som hun utga i 2011. Det solgte 26 millioner.

Som du ser så er det en vesentlig ting som må tas opp, og det er det faktum at håndfaste album ikke selges like mye lenger. Det går i streams og på Youtube, så det er vanskelig å sammenligne de ulike tidsperiodene med hverandre, rett og slett på grunn av teknologien. Men av det vi vet og det vi kan stole på er det Michael Jackson som vinner slike kåringer. Hvorvidt han virkelig er tidenes største, får andre debattere egentlig.