Følelsene rundt musikk

Det er mye som er sagt og skrevet om musikk, og da tenker vi ikke bare i vår tid. Musikk er noe som har blitt drevet med helt siden tidenes morgen. Det har liksom alltid vært der som en naturlig del av oss. Helt siden man oppdaget at ting lager lyder når man slår de mot hverandre så har man alltid forsøkt å gjøre det melodisk og godt for øret. Det er bare å se på historiske fortellinger og bøker, som Platon eller Sokrates, for å forstå at musikk hadde en viktig rolle 3000 år siden. For å ikke snakke om lenger tilbake enn det.

Så det er noe helt avgjørende for sansene våre, som vi på en måte må ha. Det som er interessant med det er at det ikke betyr at det må være en fin og opphøyd form for musikk. Det var ikke sånn at musikk ble oppfunnet under opplysningen sammen med de klassiske komponistene. Musikk er hva som helst, som får deg til å føle deg bra. Har du hørt om gruppen Stomp! Det er den gruppen som lager musikk ved å bruke metalliske søppelbøtter, og de har hatt utrolig stor suksess med det. Selv om det er helt ok for våre ører, så er visse andre helt bergtatte av det, noe som er helt greit faktisk. Det er jo det som er poenget med musikk. Vi har nevnt dette med subjektivitet i musikk ganske ofte, og det får du nesten unnskylde oss. Vi gjør det fordi vi føler såpass sterkt om det.

Har du noen gang sett dine egne foreldre høre på musikk fra deres tid, da de var unge? Øynene deres lyser opp og man formelig ser at minnene strømmer tilbake. Det er veldig lite annet i verden som klarer å ha den effekten på et menneske. Det finnes til og med noe som heter “skin orgasm”, du vet, den gåsehuden du kjenner på kroppen når du hører på noe du virkelig liker. Det har blitt sammenlignet av nevrologer til å være likt en ekte orgasme, i forhold til den effekten det har på kroppen din.

Og om en person føler det når han eller hun hører på Byggmester Bob sangen, for å ta et banalt eksempel, så er det vel egentlig ingen som kan si det er feil. Litt latterliggjøring er muligens på plass, men ellers så er det ikke så mye mer å si.